Friss topikok

  • Üvege$: Még mindig el van csúszva... (2009.02.03. 11:51) Geci Wizzair
  • jerryboi: Az még kedden volt, és azok MOL részvények voltak. De az újragondolással nagyon egyetértek. (2008.10.13. 22:36) OTP pánik
  • Üvege$: A franciák több háborút vesztettek, mint mi? (2008.07.01. 11:51) french military victories
  • jerryboi: Ha akarnék sem tudnék, nem árulnak magyar verziót. (2008.06.24. 11:50) iPhone 3G
  • Ironman: delorean dmc vonalon jutottam a wikipagéra, először rendszámra való kereséssel próbálkoztam x) ter... (2008.04.21. 09:29) Találós kérdés

OTP pánik

2008.10.10. 10:20 jerryboy

 Csudálatosan beszakadt tegnap nap végére az OTP árfolyama, és én ostoba, aki még a keddi nagy zuhanás után is tartottam valamennyit, most jól pórul jártam. Bennfentesek tudni vélik, hogy egy ausztrál tőzsdezseni áll a háttérben, aki hatalmas short-pozíciókkal várta/várja az árfolyamcsökkenést. Ez számára annyira sokat ér, hogy képes volt érte 300000 részvényt 800 forinttal a az aktuális árfolyam alatt eladni tegnap zárás előtt, és ez a kínálat le is tudta taszítani az árfolyamot a még sosem tapasztalt 3800 forintos mélységbe. A Pszáf vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, hogy nem történt-e tiltott árfolyambefolyásolás, piacmanipuláció. (Számomra nyilvánvaló, hogy történt, de nem nyilvánvaló, hogy ez miért tiltott.)

OTP

De az igazi kérdés az az, hogy vajon mi keltette a pánikot, miért hitte el a többi, kevésbé zseniális alapkezelő, hogy az OTP be fog dőlni? Nyilván dolgoznak bizonyos automatizmusok, és a sok stop-loss nagy részben felelős a pánikért, de azért lennie kell racionális indoknak is, valamiért rozzantnak kellett, hogy tűnjék Londonból a magyar bank. De vajon miért, a sok illikviddé vált eszköz, á'la Kaupthing vagy Landsbanki? Nem, sem subprime, sem izlandi papír nem bújkál a könyvekben, ráadásul  a fondamentumok nem csak londoni, de bármilyen mércével nézve atomstabilak. Akkor talán likviditási gondok vannak, az orosz, ukrán, szerb akvizíciók finanszírozása okozhat gondot a befagyott kötvénypiacon, ahogyan az az ABN-t felvásárló Fortis-szal is történt? Ugyan, az OTP most adta el a Garanciát, úszik a pénzben. Neeeem. Tudjátok mi van? Rendszerkockázat, az van. A magyar bankrendszer az olyan kockázatos, mint az iráni, a venezuelai, nigériai, az ukrán, vagy a kazah. Megírta tegnap a nagytekintélyű, nagytudású elemző cég. Megírta, hogy a kelet-európai régióban az évi 10-15%-kal növekvő ingatlanlufikat jelzáloghitelekkel támogató lengyel, szlovák, román bankok helyzete stabil, de a magyar bankrendszer a nagy eloszórendszerek elnapolt reformja következtében igggen kockázatos.

Hát ha most én lennék Csányi Sándor, én pontosan tudnám, hogy kit pereljek. 

2 komment

Címkék: otp árfolyam manipuláció global insight

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.10.11. 01:01:01

nem perel, eladta az összes papírját. Az ilyen lépés pont alkalmas a pánik szítására. Újra kéne gondolni a vállalati management ösztönzését.

jerryboi · http://butik.blog.hu 2008.10.13. 22:36:15

Az még kedden volt, és azok MOL részvények voltak. De az újragondolással nagyon egyetértek.
süti beállítások módosítása